Points of Interest

Umeå Centrum

Umeå är Norrlands största tätort och brukar kallas för Björkarnas stad. Umeå ligger bredvid Umeälven och har sedan universitetet grundades i mitten på 60-talet varit en av Sveriges snabbast växande städer. I Umeå finns ett stort utbud på kultur, uteliv, restauranger och barer, men även många naturområden och möjligheter till att utföra olika typer av idrotter och motionsformer, både under sommar- och vintertid. Umeå är Europas Kulturhuvudstad 2014, vilket innebär att kommunen redan nu satsar extra mycket på olika kulturella evenemang och ombyggnationer i staden.

Umeå Universitet

Campus i Umeå är ett av Sveriges största och mest samlade campus, där många olika utbildningar och forskningsprojekt håller till. I Umeå är det cykelavstånd till det mesta och studentbostäderna är samlade nära universitetet. Här ligger även IKSU som är Europas största träningsanläggning.

Några kilometer från campus, vid Umeälven, ligger Umeå Institute of Design. Detta är en av världens högst rankade designhögskolor och som student på Interaktion & Design får du möjlighet att läsa kurser där.

IKSU

Norra Europas största träningsanläggning

IKSU, IdrottsKlubben Studenterna Umeå, är en idrottsförening startad på sent 1950-tal. Den är en av de största i landet med ett medlemsantal på ca 19 000 medlemmar och ytmässigt en av norra Europas största anläggningar. Många av medlemmarna är väldigt aktiva då IKSU har ca 20 000 besök per vecka! Det finns otroligt mycket att göra på IKSU, allt från att gå på vanliga spinning- och indoor walkingpass, innebandy, fotboll och gymma till att spela beachvolleyboll, simma och klättra.

Bräntberget

Här började Maria PH sin skidkarriär!

Bräntberget sköts i samarbete mellan Umeå Fritid och UHSK Umeå Skidklubb. Backen har en fallhöjd på 48 meter och längsta nedfart är 260 meter. Backen passar utmärkt för barnfamiljer, skolor, föreningar och övrig allmänhet. Med big-jumps, rails, pulkbacke och allmänna åkytor finns utmaningar för både stora som små. Bräntberget ligger i grönområdet Stadsliden (även kallat Gammliaskogen). Där hittar du ett stort antal elljusspår och skogsstigar som är perfekta för promenader, löpturer och längdskidåkning.

Flygplatsen

Umeå airport tar dig till Sveriges alla hörn!

Flygplatsen i Umeå är Sveriges sjätte största flygplats mätt i antalet resenärer och har en flygbuss som har rekordtid i Sverige på att ta sig in till stadskärnan. Detta gör den på endast 8 minuter! Flygplatsen går även in på andra plats när det gäller posthantering då den hanterar över 5000 ton post per år. Umeå City Airport som den heter ligger nära stadskärnan vilket gör att det därmed är lätt att sig dit och hem. 2012 att flygplatsen ska byggas ut - både terminalen, ankomsthallen samt taxibanor ska göras om.